Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η πρόταση της γερμανικής Καγκελαρίας, για «συντεταγμένο τρόπο» κοινών περιπολιών, του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
ηθος αποφθεγματα
ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ STATUS QUO - ΜΕ «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Η ΜΕΡΚΕΛ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα να βάλει τον Ερντογάν στο «παιχνίδι» του Αιγαίου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο η γερμανική κυβέρνηση να... τάζει στη χώρα μας “χαλάρωση” των οικονομικών όρων και απαιτήσεων, σε περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες.
επισκευη παλιου ποδηλατου
«Χρειαζόμαστε σε ό, τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.
Αλήθεια, τώρα θυμήθηκε η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα, στη Λέσβο, στην Κω, στη Λέρο, στο Καστελόριζο;
ttc schedule changes
Είναι προφανές πως η Ευρώπη είναι σε πανικό για το προσφυγικό ζήτημα. Οι... σκληροί Ευρωπαίοι ηγέτες, που κουνούν συνεχώς το δάχτυλο στην Ελλάδα, δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για το πώς θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ενώ η ανησυχία τους εντείνεται και από τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικών των χωρών τους. Ακόμα και η λαοφιλής στη Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει και να απειλείται πλέον από την ακροδεξιά της Γερμανίας.
Μέσα σε αυτό τον πανικό, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι σκέφτηκαν πως θα πρέπει να βρεθεί μία “Ιφιγένεια” η οποία θα θυσιαστεί για το... καλό της υπόλοιπης Ευρώπης. Ιδανικότερη και εύκολο θύμα, η Ελλάδα. Αφού λοιπόν μας εξαθλίωσαν οικονομικά, θέλουν τώρα να μας πλασάρουν εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ως χώρα να βοηθήσουμε, ρίχνοντάς μας το... τυράκι της ελάφρυνσης των οικονομικών απαιτήσεων. Παράλληλα μας “φορτώνουν” και τους Τούρκους στο Αιγαίο με την πρόφαση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων.
Η Μέρκελ τη Κυριακή θα βρίσκεται στην Άγκυρα. Και δεν αποκλείεται από εκεί να κλιμακώσει την προσπάθειά της να δώσει ρόλο στην Τουρκία, εντός του Αιγαίου.
Δούρειος Ίππος για την Τουρκία το προσφυγικό
Το σκληρό πόκερ μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης συνεχίζεται με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν να μιλά για το ανθρωπιστικό έργο της χώρας που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και να ζητά «γη και ύδωρ» προκειμένου να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές. Το βασικό «μέτωπο» είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό το ξέρουν πια όλοι.
«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» είπε η κ. Μέρκελ αποκαλύπτοντας τα “ύποπτα” σχέδια της καγκελαρίας και της Ε. Ε.
Την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε στις Βρυξέλλες ένα κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθεί έμφαση στον «αγώνα εναντίον των διακινητών» προσφύγων και μεταναστών και θα υπάρξει ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.
Η Άγκυρα δεσμεύεται να αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και να «εντείνει τη συνεργασία της με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» και με τη συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας, καθώς και να υποδέχεται στο έδαφός της μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη όπου όμως κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.
Ακυρώνονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα
Η ιδέα της συνδιοίκησης στο Αιγαίο και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές στην οριογραμμή με τα τουρκικά χωρικά ύδατα, έπεσε στο τραπέζι πριν μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν ότι όχι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του προσφυγικού ρεύματος, αλλά θα μπει η βάση για εκτόνωση της παραδοσιακής έντασης μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο και θα διευκολυνθεί έτσι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η κοινή επιτήρηση και έλεγχος των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών από κοινές αποστολές του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού. Επιλέγεται μάλιστα, την διοίκηση και τον συντονισμό να αναλάβει η Frontex μια εξέλιξη που θα δώσει ευθέως την εντύπωση της φιλανδοποίησης μεγάλου μέρους του Αιγαίου.
Οι κοινές αυτές επιχειρήσεις και ο τρόπος συντονισμού τους θα οδηγήσουν μάλιστα στην πλήρη αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, καθώς θα εμφανισθεί η Ελλάδα να αποδέχεται κοινές δράσεις με την Τουρκία υπό την διοίκηση διεθνούς οργανισμού, σε θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών αλλά και εντός ελληνικού εναέριου χώρου σε περιοχές που έχει την αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης.
Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η Τουρκία επιτυγχάνει την ακύρωση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και θέτει τις βάσεις για να επιτύχει την κορυφαία διεκδίκηση της έναντι της Ελλάδας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.
Σοβαρά προβλήματα επίσης θα ανακύψουν και όταν υπάρξουν περιστατικά με σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες». Και κρίνοντας από την συνήθη πρακτική της Τουρκίας θα επιδιωχθεί εσκεμμένα να κατευθυνθούν βάρκες με προσφυγές στην περιοχή π. χ. των Ιμίων.
Η πρόταση αυτή είναι αποκαλυπτική των προθέσεων που υπάρχουν στις Βρυξέλλες και σε κάθε περίπτωση ευνοούν μόνο την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου