Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

τσαι απο δεντρολιβανο

Προσφυγικό: 1.200 άτομα αιτούνται διεθνούς προστασίας

Τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου προγράμματος, υπολογίζεται ότι προκαταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περίπου 1.200 άτομα.


Το πρόγραμμα προκαταγραφής υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και θα διαρκέσει δύο μήνες.


ηρακλης κηφισιας βολλευ



  • Τέλος το «Τατουάζ»: Αναβρασμός στον Alpha - Το SMS που τους «πάγωσε» (pics)


Στόχος του προγράμματος είναι να προκαταγράψει όλους τους αιτούντες που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2016.


τσαι απο δεντρολιβανο

οταν γουργουριζουν τα εντερα τι ειναι

Για την Αττική η αρχή έχει γίνει με την προκαταγραφή των αιτούντων στο Ελληνικό, ενώ στη συνέχεια το κέντρο προκαταγραφής θα μεταφερθεί και σε άλλες δομές φιλοξενίας. Το αντίστοιχο κέντρο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται δίπλα στο περιφερειακό γραφείο ασύλου στο Καλοχώρι. Στόχος είναι να προκαταγράφονται σε καθημερινή βάση 700 αιτούντες ανά προκαταγραφικό κέντρο.

Οι αιτούντες προσέρχονται στη διαδικασία με το υπηρεσιακό τους σημείωμα και φορώντας το ειδικό βραχιολάκι που τους έχει δοθεί στη δομή όπου μένουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στην αίθουσα της προκαταγραφής, όπου περνάνε μαζί με την οικογένειά τους από σύντομη συνέντευξη και καταγραφή των στοιχείων τους με τη βοήθεια διερμηνέα. Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται κατά μέσο όρο ότι διαρκεί δώδεκα λεπτά για τον κύριο αιτούντα και πέντε λεπτά για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Μετά την προκαταγραφή οι αιτούντες εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες: όσους έχουν τις προϋποθέσεις για να μπουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όσους ζητούν οικογενειακή επανένωση σε άλλη χώρα της Ευρώπης και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Στο τέλος της διαδικασίας διαχωρίζονται, επίσης, οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίοι κατευθύνονται σε δομές πρόνοιας. Τέλος, όλοι όσοι προκαταγραφούν λαμβάνουν μια κάρτα αιτούντος άσυλο.

«Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα αφότου έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, οι οποίοι δεν ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, πλην όμως υποχρεώθηκαν, δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο για τον απλό λόγο ότι ήταν πάρα πολλοί. Τώρα μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Αυτό θα τους βοηθήσει και θα βοηθήσει και εμάς να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στις ζωές τους», εξήγησε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν το Ελληνικό.

Στη διαδικασία απασχολούνται 260 υπάλληλοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μετά την καταγραφή των προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές θα έχουν τη δυνατότητα να προκαταγραφούν και όσοι διαμένουν εκτός αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Σταυροπούλου, είναι η προκαταγραφή περίπου 50.000 αιτούντων άσυλο.

Στη συνέχεια οι αιτούντες θα ενημερώνονται για την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέντευξης για την εξέταση του αιτήματός τους στην Υπηρεσία Ασύλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου «η πλειοψηφία όσων προκαταγραφούν νομίζουμε ότι θα μπει είτε στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης είτε της οικογενειακής επανένωσης».

Το πρόγραμμα προκαταγραφής υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr, φωτογραφίες από τη διαδικασία

Στους 57.194 οι «εγκλωβισμένοι»

Την ίδια ώρα, σε 57.194 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα Δευτέρα (13/06), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά παραμένουν 8.464 άτομα, από τα οποία οι 67 είναι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.851 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.126 και στη νότια Ελλάδα 283. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 26.110. Τέλος, στις δομές που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν καταμετρηθεί 5.360 άτομα.


Προσφυγικό: 1.200 άτομα αιτούνται διεθνούς προστασίας
01
Προσφυγικό: 1.200 άτομα αιτούνται διεθνούς προστασίας














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου