Η αντίδραση των Ευρωπαίων, προς το παρόν, είναι αρκετά χλιαρή, καθώς έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η Αθήνα, ωστόσο, παρακολουθεί με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς, αν ξεσπάσει καταιγίδα, είναι σχεδόν αδύνατον να μην επηρεαστεί η Ελλάδα.
φρασεις με το μηλο της εριδας
Το Μαξίμου παρακολουθεί, κυρίως, τις αντιδράσεις των «μεγάλων παγκόσμιων παικτών» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) αλλά και των περιφερειακών (Τουρκία, Σερβία). Και ευελπιστεί ότι ο φόβος για ενδεχόμενες αναφλέξεις στην περιοχή των Βαλκανίων θα παραμείνει απλώς φόβος. Και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στα Σκόπια που προκλήθηκε μετά την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Οι εθνικιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι έχουν την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, φοβούνται ότι η είσοδος των αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση, όπως και τα σχέδια για καθιέρωση των αλβανικών, ως μιας από τις επίσημες γλώσσες της χώρας, θα οδηγήσουν σε ένα νέο «Κοσσυφοπέδιο» καθώς, όπως εκτιμούν, η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
(Πηγή: REUTERS/Ognen Teofilovski)
τα μυαλα που κουβαλας full movie youtube
ειδικη ζαχαρη με πηκτινη
Η Μόσχα δεν έμεινε αδρανής. Καλεί όλους τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αλβανία) να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν τη δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώραςτους. «Βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση», σημειώνει το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Πληροφορίες του CNN Greece φέρουν την Τουρκία να προσφέρεται να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ενώ διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποκλείουν να έχουν ξεκινήσει, ανεπισήμως, επαφές Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη σλαβομακεδονικών αλλά και αλβανικών κομμάτων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν ερωτηματικά τόσο για το ρόλο της Τουρκίας – αν, πράγματι, ισχύει η «είδηση» περί εμπλοκής της σε ρόλο διαμεσολαβητή – και θυμίζουν τις πρόσφατες άκαρπες επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην περιοχή (Φρ. Μονγκερίνι, Ντ. Τουσκ, κ. ά.), ενώ αυτές τιςμέρες βρίσκεται στη γείτονα χώρα ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.
(Πηγή: REUTERS/Ognen Teofilovski)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου